Wandkleed ophangen? 7 makkelijke DIY-manieren - Woonspiratie (2024)

Heb je een wandkleed gekocht of overweeg je er eentje te kopen? Maar heb je geen idee hoe je een wandkleed ophangen kunt? We geven je 7 manieren om je wandkleed te laten schitteren.

Wandkleden zijn prachtige muur- of plafond decoratie. Ze geven je huis een warme uitstraling en winnen dan ook steeds meer aan populariteit. Maar hoe hang je zo’n wandkleed in vredesnaam op aan de muur? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus we lichten er een aantal toe.

1. Aan een gordijnroede

Heeft je wandkleed een tunnel waar een roede doorheen kan? Dan ben je snel klaar. Zoek een mooie gordijnroede, schroef deze aan de muur en schuif je wandkleed eroverheen.

Zit er (nog) geen tunnel aan je wandkleed? Dan kun je een stuk stof aan de achterkant (laten) naaien waar je gordijnroede doorheen kan.

Zorg er wel voor dat je de tunnel recht naait en maak hierbij niet de fout om blind af te gaan op de rand van je wandkleed, want de kans bestaat dat deze een beetje scheef is. Teken dit dus goed af en zorg dat je twee tunnels perfect parallel lopen.

2. Met spijkers

Een andere manier om je wandkleed aan de muur te bevestigen is gewoon met oude, vertrouwde spijkers. Dit is geschikt voor wat lichter geweven wandkleden, want daarbij past de nagel gewoon tussen de naden.

Kijk hierbij wel goed of je muur geschikt is en zorg ervoor dat je spijkers stevig genoeg zijn. Je wilt natuurlijk niet dat het wandkleed naar beneden komt en meteen je halve stucwerk meeneemt.

3. Met klittenband

Heb je geen zin om gaten in je wandkleed te spijkeren? Dan is klittenband ook een optie. Je kunt het klittenband direct op de muur bevestigen, maar als je het wat steviger wilt maken is het verstandig om eerst een houten lat aan de muur te bevestigen met schroeven of spijkers.

Spijker twee latten die net wat korter zijn dan je wandkleed aan de muur en plak hier de ruwere kant van het klittenband op. Maak op je wandkleed het zachte klittenband vast en voilà! Je wandkleed hangt zonder dat je er gaten in hoeft te maken. Met deze methode kun je ook gemakkelijk wisselen van wandkleed.

4. Opspannen op een houten plank

Deze methode werkt goed voor zowel dunne als zwaardere wandtapijten. Monteer je wandkleed op een houten frame, zoals bijvoorbeeld een triplex plank. Bij een dik en zwaar wandkleed kun je hem vastnieten en vervolgens aan je muur hangen met zaagtand-schilderijhangers. Je slaat de randen van je kleed om naar de achterkant en niet ze vast. Zo is het als ware gewoon een groot schilderij!

Bekijk hier de meest inspirende interieurboeken op een rij

5. Met vastklikstrips

Ooit gehoord van Command Vastklikstrips? Deze zelfklevende strips zijn een perfecte optie wanneer je niks in de muren mag of wil spijkeren. Voor het bevestigen van een wandkleed kun je het beste voor vastklikstrips voor schilderijen gaan. Hierbij is het belangrijk dat je weet hoeveel je wandkleed weegt, zodat je de juiste hoeveelheid strips hebt. Plak er zo’n twee tot vier aan de bovenzijde en zet ook de onderkant vast, zodat het niet gaat wapperen.

6. Met wasknijpers

Heb je geen zin om iets aan je wandkleed te plakken? Dan kun je er ook voor kiezen wasknijpers te gebruiken. Dit geeft ook nog eens een erg leuk effect! Zorg dat je sterke wasknijpers hebt en plak de vastklikstrips erop.

Als je het op deze manier wilt doen kun je het beste gaan voor vastklikstrips voor posters, deze lijken op dubbelzijdig plakband en blijven het beste zitten.

Hoeveel wasknijpers je moet gebruiken hangt ook hier weer af van het gewicht van je wandkleed.

7. Op een foamboard

Je kunt het wandkleed ook op een foamboard bevestigen, met vastklikstrips of met spijkers. Zoek een foamboard dat net iets groter is dan je wandkleed, zodat je het later precies op maat kunt bijsnijden. Snijd je foamboard iets kleiner, zodat je het kleed over de rand kunt omslaan om het vast te nieten.

Om het foamboard aan de muur te bevestigen kun je weer een beroep doen op vastklikstrips. Let er wel op dat je de strips op het foamboard plakt en niet op je wandkleed. Zorg ook hier weer dat je royaal bent met de strips, anders komt je kleed naar beneden.

Je kunt je foamboard ook aan de muur maken met zaagtand-schilderijhangers, maar dan moet je wel spijkers in de muur slaan.

Tips bij het ophangen van je wandkleed

  • Begin niet direct met ophangen, maar kijk eerst rustig naar de locatie en zorg ervoor dat je wandkleed waterpas hangt. Niets is zo storend als een scheef kleed.
  • Ga je werken met zelfklevende strips? Zorg er dan voor dat je de muur goed schoonmaakt met alcohol. Gebruik geen normale schoonmaakmiddelen! Deze laten een laagje achter op je muur waardoor de kleeflaag van je strips loslaat.
  • Pas de ophangmethode aan op het gewicht van je wandkleed. Heb je een dik en zwaar kleed? Dan is het verstandig om ook voor een stevige bevestigingsmethode te kiezen, zoals een gordijnroede die je in de muur schroeft. Bij een zwaar kleed ga je het namelijk met vastklikstrips echt niet redden. Ook niet met lichte spijkers trouwens, grote kans dat je muur flink beschadigt wanneer het kleed met spijkers en al naar beneden komt.

Een ruim assortiment aan wandkleden

Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt? Wij hebben een ruim assortiment aan wandkleden en andere muurdecoratie, zodat er altijd wel wat voor je bij zit. Muurtje.nl heeft wandkleden in verschillende soorten en maten, bijvoorbeeld van linnen, katoen, geweven of bedrukt. Bestel je wandkleed snel online!

Wandkleed ophangen? 7 makkelijke DIY-manieren - Woonspiratie (2024)

FAQs

Hoe bevestig je een wandkleed aan de muur? ›

Wandkleed ophangen met een lat
  1. Koop een dunne houten lat die iets breder is dan de bovenkant van het wandkleed. ...
  2. Bevestig aan de achterkant van het kleed een tunnel van stof of gebruik lussen waaraan je de lat kunt schuiven. ...
  3. Hang de lat op door deze aan haakjes of schroeven in de muur te bevestigen.

Hoe hang je een doek aan de muur? ›

Er zijn verschillende manieren om een ​​wanddoek op te hangen. Zo kan je kiezen voor een standaard canvas ophangsysteem, dat meestal op de achterkant van het wanddoek zit, maar je kunt ook een ander ophangsysteem kiezen. Overweeg het gebruik van dikke haken, spijkers of zelfs 3M strips om je wanddoeken op te hangen.

Hoe hang ik een wandtapijt op zonder spijkers? ›

Gebruik klittenband voor veelzijdigheid

Als u wilt dat uw favoriete wandtapijt er perfect uitziet, gebruik dan klittenband op alle hoeken om het precies en strak te houden. U hoeft dus niet verder te zoeken als u op zoek bent naar wandtapijt ophangopties zonder spijkers, clips, haken en nagels.

Hoe hang je een zwaar wandtapijt aan de muur? ›

Voor een zwaar, dekenachtig wandtapijt is het beter om het aan een plint te bevestigen voor ondersteuning . Schuif een stuk plint door de stangzak aan de achterkant van een wandtapijt - je kunt er altijd zelf een naaien/bevestigen - zorg ervoor dat het iets langer is dan de zak. Schroef vervolgens de zijkanten van het plint in de muur.

Hoe hang je een tapijt aan de muur zonder het te beschadigen? ›

Velcro gebruiken om een ​​tapijt aan de muur te hangen is een favoriete methode van veel mensen en wordt ook vaak in musea gebruikt. Deze methode kan worden gebruikt op zware tapijten zonder schade aan het tapijt of de muur te veroorzaken. Klittenband bestaat uit twee afzonderlijke stroken: het haakband en het lusband.

Hoe hang je een deken aan de muur zonder spijkers? ›

Voor lichtere dekens

Kleefhaken of clipringen zijn meestal voldoende en bieden een minder permanente optie : Plaats kleefhaken: Verdeel ze gelijkmatig langs de muur waar de bovenkant van de deken komt. Hang de deken op: Gebruik een lichtgewicht staaf of hang de deken direct op met clips die aan de haken worden bevestigd.

Hoe iets ophangen aan muur zonder boren? ›

Zelfklevende spijkers of haakjes zijn een handig alternatief voor de traditionele schroef of spijker in de muur. Ze zijn geschikt voor verschillende ondergronden zoals behang en pleisterwerk. Ook heb je haakjes die speciaal gemaakt zijn voor tegels.

Hoe stof aan muur bevestigen? ›

Voor behang of muurbekleding van stof wordt het textiel bij de fabrikant op een vliesdrager verlijmt. En kunt u daarna het behang rechtstreeks op een glad gestukte muur (laten) aanbrengen met behanglijm. De dessins van muurbekleding van stof zijn vaak wat moderner en eigentijdser. Vaak zijn ze effen en zonder patroon.

Hoe bevestig ik een canvas poster aan de muur? ›

Afhankelijk van de grootte van het canvas heb je één of twee spijkers nodig.

Stap 1: Bereid de muur voor en plaats uw markering met een potlood. Stap 2: Sla de spijker met een of twee snelle slagen in de markering. Stap 3: Sla de spijker niet helemaal in de markering, maar laat een halve tot een inch uit. Stap 4: Hang het canvas aan de spijker.

Hoe hang je dingen op aan de muren van je slaapzaal zonder spijkers? ›

Denk aan het gebruik van haken, strips of montagetape , of laat een paar gaten boren en repareer de gipsplaat als u verhuist.

Kun je wandkleden ophangen met command-strips? ›

Wandkleden ophangen kan lastig zijn, vooral als je in een studentenhuis of huurhuis woont waar je geen markeringen van spijkers of punaises in de muren mag achterlaten. Command Strips zijn een geweldige optie om wandkleden op te hangen zonder de verf of afwerking van je muren te beschadigen .

Hoe bevestig ik een doek aan de muur zonder spijkers? ›

Begin bij een hoek van je stof en bevestig de klittenbandstrips horizontaal langs de bovenste breedte, ongeveer 4 inch (10 cm) uit elkaar. Zorg ervoor dat de bovenste 2 hoeken een klittenbandstrip hebben die helemaal tot aan de rand loopt. Plak de klittenbandstrips op je muur om je stof op te hangen.

Hoe hang je een groot wandkleed op? ›

Voor de zwaarste stukken is het het beste om uw ophanghaak direct aan een muurbalk te bevestigen . Om mogelijk stoten en incidenteel contact tegen te gaan, kan ook een ophangsysteem met klampen worden gebruikt. Om zonder spijkers op te hangen, zijn er nu verschillende opties om de look te krijgen zonder de gaten en extra werk! "Press-In" schilderijhangers (bijv.

Hoeveel kg kan je aan de muur hangen? ›

Plan vooruit. Plan vervolgens je bevestigingspunten op basis van deze informatie: Eén vierkante meter (correct geplaatste) enkele gipsplaat kan een gewicht van 15 kg dragen. Een vierkante meter dubbele gipsplaat kan 25 kg dragen, en driedubbele gipsplaat 35 kg.

Hoe hang je zware stof aan de muur? ›

Als u geen gaten in uw muren of wandtapijt wilt maken, is het gebruik van wandlijm een ​​geweldige optie. Er zijn veel soorten wandlijm verkrijgbaar, waaronder klittenbandstrips, plakstrips of plakclips. Kies gewoon degene die u het mooist vindt, plak ze op uw muur en bevestig vervolgens het wandtapijt.

Hoe kan ik stof op de muur bevestigen zonder schade aan te richten? ›

Gewone textielstof kan op uw muren worden aangebracht met alledaags wasmiddel , en kan worden verwijderd wanneer u maar wilt. Het is een perfecte oplossing om stof op muren te bevestigen zonder ze te beschadigen, vooral voor huurders die de kamer mogelijk in de oorspronkelijke staat moeten terugbrengen als de verhuistijd aanbreekt.

Hoe plak ik iets aan de muur? ›

Zelfklevende strip aanbrengen:
  1. Reinig het oppervlak grondig, zodat het stof- en vetvrij is.
  2. Verwijder de beschermfolie, plak de zelfklevende strip op de muur en druk deze minstens 5 seconden gelijkmatig en stevig aan.
  3. Verwijder het tweede laagje beschermfolie (nu niet meer met de vingers aanraken!)

Hoe maak je iets vast aan de muur? ›

Om iets aan je muur te hangen heb je pluggen nodig. Met een plug in de muur zorg je ervoor dat de schroef voldoende grip krijgt op de ondergrond. Er zijn veel verschillende soorten pluggen.

References

Top Articles
Here’s Your Navy Federal Routing Number
NAVY FEDERAL CREDIT UNION, VIENNA
Lamb Funeral Home Obituaries Columbus Ga
Jailbase Orlando
Did 9Anime Rebrand
Chelsea player who left on a free is now worth more than Palmer & Caicedo
Gameplay Clarkston
Evita Role Wsj Crossword Clue
Imbigswoo
Celsius Energy Drink Wo Kaufen
Raid Guides - Hardstuck
Robert Malone é o inventor da vacina mRNA e está certo sobre vacinação de crianças #boato
Craigslist Pets Sac
Flights To Frankfort Kentucky
O'reilly's Auto Parts Closest To My Location
Grasons Estate Sales Tucson
Dignity Nfuse
Webcentral Cuny
Sound Of Freedom Showtimes Near Cinelux Almaden Cafe & Lounge
How To Cancel Goodnotes Subscription
Hyvee Workday
Sulfur - Element information, properties and uses
*Price Lowered! This weekend ONLY* 2006 VTX1300R, windshield & hard bags, low mi - motorcycles/scooters - by owner -...
Craigslist Houses For Rent In Milan Tennessee
Pirates Of The Caribbean 1 123Movies
Loslaten met de Sedona methode
Accuweather Minneapolis Radar
Ltg Speech Copy Paste
Churchill Downs Racing Entries
Webworx Call Management
Baddies Only .Tv
Serenity Of Lathrop - Manteca Photos
2012 Street Glide Blue Book Value
Goodwill Thrift Store & Donation Center Marietta Photos
Log in or sign up to view
Ket2 Schedule
Naya Padkar Newspaper Today
Henry County Illuminate
Can You Buy Pedialyte On Food Stamps
Los Garroberros Menu
7543460065
Kelley Blue Book Recalls
Fifty Shades Of Gray 123Movies
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Lacy Soto Mechanic
Fatal Accident In Nashville Tn Today
Youravon Com Mi Cuenta
Bbwcumdreams
Round Yellow Adderall
O'reilly's Eastman Georgia
Taterz Salad
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6376

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.